“L’associació Angelets de la Terra va ser creada per donar un nou impuls al catalanisme cultural i polític a la Catalunya Nord”

Ramon Jordi Faura i Labat President dels Angelets de la Terra

Actualitat

“L’associació Angelets de  la Terra va ser creada per donar un nou impuls al  catalanisme cultural i  polític a la Catalunya Nord”
“L’associació Angelets de la Terra va ser creada per donar un nou impuls al catalanisme cultural i polític a la Catalunya Nord”

Ramon Jordi Faura i Labat (Talteüll, Rosselló, 19 de febrer de 1979) és un militant per la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya Nord a través de l’associació Angelets de la Terra, que va crear el 2001. Va rebre el premi d’Actuació Cívica de la Fundació Carulla el 2017, de les mans de la Carme Forcadell.

Ramon, fill d’una bearnesa de la vall d’Ossó i d’un català de la serra de l’Obac, va estudiar el català el 2000 a la Universitat de Girona. També va estudiar economia a les universitats de Perpinyà, Tolosa i Utrecht (Holanda). Als 21 anys va ser gerent de l’empresa paperera Prat Dumas, la més antiga de França, creada el 1309, on treballa encara avui dia.

El 2005 va fer 3,6% a les cantonals del barri de Perpinyà de l’Alt Vernet. El 2008 va tornar a presentar-se, sempre com a independent, a les cantonals, al centre històric de Perpinyà, on va traure el millor resultat per a un candidat catalanista a la Catalunya Nord, amb un 7,71% dels vots. També va ser cap de llista a les municipals de Perpinyà el 2009, i cap de llista a les europees el mateix any. L’última campanya va ser per a les legislatives del 2011, de què es va retirar a favor del candidat d’esquerra per no deixar guanyar l’extrema dreta.


Per als catalans del sud que no coneixen els Angelets de la Terra, qui sou i com neix aquest moviment?
L’associació Angelets de la Terra va ser creada per donar un nou impuls al catalanisme cultural i polític a la Catalunya Nord adaptant diverses iniciatives que va poder observar en la seva estada al sud de l’Albera. Els Angelets de la Terra van desenvolupar moltes activitats sempre amb la idea de “recatalanitzar” el Rosselló i la seva capital: penya de rugbi de la USAP i dels Dragons Catalans per fer promoció d’aquests equips cap al sud; revista trimestral dels Angelets de la Terra en català i en francès per fer conèixer la nostra història i actualitat; projecte “Descobrir Catalunya” per fer conèixer festes populars catalanes com la Trobada del Canigó o la Festa de l’Os als nouvinguts; Crida pel Català a la SNCF per donar més visibilitat al català en les estacions de Catalunya en col·laboració amb una entitat basca i la Plataforma per la Llengua; diada de la Sant Jordi Jove a Perpinyà de 2005 a 2008 en oposició a la Sant Jordi de “folklore de postal” organitzada per l’Ajuntament de Perpinyà; festival de la Setmana per la Llengua de 2007 a 2012 amb “Nits de poesia”, de cinema, de concert, de teatre amb artistes de tots els Països Catalans per mostrar la diversitat de la creació artística en llengua catalana; correfoc dels “Cremats de la Tet”; etc.

 


Quines són les principals activitats que feu durant l’any?
Des del 2010, la nostra principal activitat és el Col·lectiu Angelets de la Terra de músics de Catalunya Nord per la llengua amb l’objectiu ja aconseguit de revifar la creació musical en català en un territori on quedava quatre avis que cantaven. Aquest col·lectiu compta amb la participació d’un centenar de formacions de Catalunya Nord i 80 formacions de la resta dels Països Catalans per a un total de 225 enregistraments musical en català i 14 discos recopilatoris editats. Es poden escoltar a la nostra web www.angeletsdelaterra.com. Des del març del 2018, els Angelets de la Terra es dediquen a fer concerts, cassolades i exposicions en col·laboració amb una quarantena de pobles solidaris de la Catalunya Nord per demanar la llibertat pels presos i exiliats polítics catalans. També reivindiquem el dret d’autodeterminació.


Com veieu la situació per què està passant la Catalunya sud? Creieu que cada cop s’estrenyen més els llaços entre nord i sud?
Per als catalanistes de tota la vida que ho som, tenim clar que mai Catalunya ha estat tan a prop de retrobar la seva independència. També som conscients que queda molt de camí per fer i que serà molt dur, per això multipliquem les nostres accions com mai ho havíem fet. No passa un dia sense reunir-nos i no passa un cap de setmana sense organitzar un acte. Pensem que amb la independència de la Catalunya del sud de l’Albera hi guanyaríem molt a la Catalunya Nord, com tots els pobles sense estats. Però, per sobre de tot, considerem que la democràcia i Europa hi guanyarien. Malgrat no haver aconseguit la independència de moment, ja hem enfortit els lligams entre el nord i el sud del país. És molt important esborrar aquesta frontera mental que tenim tots. La Catalunya Nord té un paper molt important i de moment ho fem molt millor que no m’hauria imaginat. França és el primer suport al govern espanyol i nosaltres, amb els polítics nord-catalans, intentem denunciar aquest suport davant l’opinió publica francesa.

 


Des de quan ve la relació entre Ramon Faura i Ferran Civit?
Després del primer Concert per la Llibertat que els Angelets de la Terra vam organitzar a la Catalunya Nord l’1 d’abril del 2018, vam fer una trobada a casa meva amb els familiars i amics dels presos i exiliats polítics, ja que vam donar 5.500 euros a l’Associació Catalana pels Drets Civils. Aquí vaig conèixer en Ferran Civit i ens vam tornar a veure a principis de setembre de 2018 quan vam inaugurar l’exposició “Visca per la Llibertat” (www.visca-llibertat.cat) a Perpinyà en alternativa al festival de fotoperiodisme “Visa pour l’Image” que no va voler tractar el tema del procés català per la independència. Ens agradaria tenir un diputat tan compromès a la Catalunya Nord.

 


Hi ha cada cop més sentiment català a la Catalunya Nord, o és encara molt incipient?
Vam tocar fons als anys 80. Estem recuperant l’orgull de ser catalans i des de l’1 d’octubre el discurs catalanista s’ha normalitzat. Ara caldria normalitzar l’ensenyament i l’us de la llengua. Acabem de crear el Label Cultural Angelets de la Terra per proposar als municipis d’actuar per facilitar aquesta normalització de la llengua, aprofitant les municipal del 2020. A la Catalunya Nord arriben uns 5.000 francesos cada any per una població de 480.000 habitants. No tenim les eines per integrar aquesta gent.

 


Com valora la implicació d’alcaldes nord-catalans en els darrers temps? Hi ha alguna mena de “represàlia” per part de les autoritats franceses?
Van anunciar que crearien el col·lectiu de batlles solidaris el dia de la roda de premsa del nostre primer Concert per la Llibertat. Eren 20 a l’abril del 2018, 80 al juny i ara sembla que són un centenar. Els Angelets de la Terra vam decidir proposar concerts i exposicions en una quarantena de municipis per motivar els batlles a fer més que només signar un manifest. Uns quants batlles em van explicar que havien rebut amenaces de la prefectura, equivalent del govern civil. El batlle de Perpinyà i el senador François Calvet, que va impulsar el col·lectiu de 41 senadors francesos, van ser pressionats per l’ambaixador espanyol però van afirmar el seu suport encara més oficialment.

 


Creieu possible, ni que ara soni a ciència-ficció, una possible unió del que històricament vam ser?
No ho podem reivindicar amb la situació que vivim a la Catalunya Nord, però em va fer molta gràcia quan l’Elies Nova ho va dir amb convicció el dia de la inauguració de la nostra exposició al seu municipi, Llívia.