Coneix el programa de Montblanc, Vila del Llibre

Aquest cap de setmana se celebra la tercera edició de la Vila del Llibre de Montblanc

Montblanc

Coneix el programa de Montblanc, Vila del Llibre
Coneix el programa de Montblanc, Vila del Llibre | Anna Torija

Aquest divendres 22 de març engega Montblanc Vila del Llibre, amb un dels actes destacats d'enguany, un recital poètic musical anomenat “In Memoriam”, basat en els poemes de Gabriel Ferrater amb una posada en escena a càrrec de Xavier Miró i Andres Noarde, que estrenaven el mateix espectacle fa 25 anys a Barberà de la Conca. La inauguració serà tot seguit, a càrrec de l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Joan Elies Adell; i el director del festival, Enric Bono.

 

La Vila del Llibre de Montblanc

Amb la plaça Major com a centre neuràlgic de l’activitat amb el mercat d’editors independents, aquesta tercera edició de Montblanc Vila del Llibre oferirà com a espais de presentació de llibres la Casa Desclergue i la Sala de Plens de l’Ajuntament. Al local de l'antiga sucursal bancària a la plaça Major, 11 hi haurà activitats al voltant del món dels oficis del llibre. A la plaça i a la Sala Sant Miquel és on es concentraran les propostes infantils, i allà mateix, Els Encants del Llibre, obriran les seves portes durant tot el cap de setmana per oferir llibre vell a preus populars.


TAULES DEL LLIBRE.

La Casa Desclergue serà l’escenari de les taules del llibre. Obrirà el programa d’activitats una taula sobre narrativa del procés (Ds. 23/03 11.00) amb la participació de Bea Talegón (Llibertat d’excepció, Pagès Editors), Bernat Puigtobella (Us volem a casa, Núvol), Juan Carlos Moreno Cabrera (Després del procés, què?, Pagès Editors) i Jordi Solé i Camardons (Determinació Nacional, Voliana Edicions). Eva Piquer i Eva Armisén presenten el llibre il·lustrat Evasions (Ds. 23/03 12.00), i a continuació, s’abordarà una part de la nostra història amb una conversa a tres sobre narratives de l’exili (Ds. 23/03 17.30) amb la presència de Carles Casajuana (Retorn, Columna Edicions), Manuel Castellet (La mitra de l’exili, Editorial Gregal) i Juli Capilla que presenta una obra del valencià Rafael Chirbes (La bona lletra, Lletra Impresa Edicions). La jornada es tancarà a Desclergue amb la presentació del premi Sant Jordi 2018, Jordi Cabré (Digues un desig, Enciclopèdia Catalana), a les 19.30.


Diumenge serà Joan Margarit (Dg. 24 11.00) el primer protagonista de les trobades literàries a la Vila (Per tenir casa cal guanyar la guerra, Proa). Tina Vallès i Mònica Batet (codirectora i autora, respectivament, del recull 24 contes al dia, Godall Edicions) compartiran amb els lectors els secrets de l’art del conte (Dg. 24 12.00) i tot seguit (Dg. 24 13.00) Gabi Martínez (Animales invisibles, Nørdica Libros) convida a descobrir la narrativa d’éssers fantàstics i misteriosos. Ja per la tarda, Margarida Aritzeta (Rapsòdia per a un mort, Llibres del delicte), Pau Juvillà i David Marín (Primàries de sang, Pagès Editors) i Roger Rubio (El hombre que no haria daño a nadie, Ediciones B) participaran en una taula de novel·la negra on a més es presentarà el programa del certamen El vi fa sang de L’Espluga de Francolí (Dg. 24 17.30). I per tancar un cap de setmana d’activitats literàries, Rafel Nadal, premi Ramon Llull 2019 (El fill de l’italià, Columna) i Coia Valls (Els Camins de la llum, Rosa dels Vents) reivindicaran la història que fan les persones anònimes (Dg. 24 18.30).


NOVETATS DEL MERCAT D’EDITORIALS INDEPENDENTS.

La plaça Major acollirà el mercat d’editors que enguany rebrà 31 segells als quals se sumen les llibreries de Montblanc i el quiosc. A més dels autors que participen a les taules del llibre de la Casa Desclergue, la Sala de Plens de l’Ajuntament oferirà presentacions que els visitants podran trobar a les parades de la vila. 


Dissabte, Josep Andreu, Damià Amorós i Francesc Marco-Palau compartiran taula al voltant d’un nou assaig biogràfic de Maties Palau Ferrer L’home que cremava els seus quadres, Editorial Gregal (Ds. 23/03 13.00). A la mateixa hora, Antoni Gimeno i Josep Cot parlaran sobre la generositat del bosc i la necessitat de cuidar-lo com a font de recursos i d’inspiració literària (Tornar al bosc. Les feines dels bosquerols, Edicions Sidillà). 


La realitat més crua també tindrà un espai a la vila amb el debat sobre els ventres de lloguer (Dg. 24 12.00) de la mà de Núria González López (Vientres de Alquiler, Lo que no existe) i Ainara  Danke (Mujeres nidantes, Ònix Editor). Ja diumenge al matí, Benjamín Recacha (Escapando del recuerdo, Salto al reverso) s’endinsa en la narrativa de ficció (Dg. 24 12.00).


POESIA.

Dues propostes ompliran la Font Major de versos: La gota negra (Pagès Editors) en veu de la seva autora, Cèlia Sànchez-Mústich, poeta, narradora i activista cultural (Ds. 23/03 12.00) i Recital de poesia a micròfon obert amb L’Escarritx on es proporcionarà un petit recull de grans poemes universals que tothom podrà llegir.


ACTIVITATS INFANTILS I FAMILIARS.

La plaça i la Sala Sant Miquel estaran preparades per rebre els més petits de la casa i les seves famílies on a més de contacontes i presentacions hi haurà un espai permanent d’activitats d’esbarjo literari i de foment de la lectura.
Edicions i Creacions La Musca convida a obrir i tancar la vila amb dues activitats que de ben segur captivaran els més petits: el contacontes La Mariona i la capseta màgica (Ds. 23/03 12.00) i la presentació de La Cantata de la Princesa i Sant Jordi (Dg. 24/03 17.00), una nova versió de la llegenda tot trencant els estereotips de la història escrita i musicalitzada per Jordi Cartañá i il·lustrada per Laura Magrinyà.


Elisenda Roca (M’expliques un conte?, Estrella Polar) vindrà a la vila a explicar els contes clàssics als nens d’avui (Ds. 23/03 13.00), Jordi Folck, premi Ramon Muntaner 2018 (El noi de paper, Fanbooks), compartirà una xocolatada amb les famílies (Ds. 23/03 17.00) i Maite Carranza (L’alè del drac, La Galera) presentarà la història del jove Antoni Gaudí (Dg. 24/03 17.00).


Completa el programa infantil i juvenil una proposta per gaudir de la literatura amb música: La Botzina portarà l’espectacle Sons de faules (Dg. 24 11.30 h), concert dedicat a nenes i nens de 3 a 8 anys on es combina la narració d’un contacontes i els instruments que sonen com les històries.


TALLERS D’OFICIS DEL LLIBRE.

El local de la plaça Major, 11 serà l’espai destinat als oficis del llibre, en aquesta edició, pensats per a un públic familiar. Hi haurà oportunitat de descobrir Com escrivien abans? (Ds. 23/03 11.30), on els infants coneixeran les eines que es necessitaven per escriure i faran una composició amb un tinter, una ploma d’au i una espelma amb cera natural. Dissabte a la tarda és el torn de l’escriptura creativa amb el taller de l’escriptor Josep Maria Ibarra per crear enigmes literaris capaços de captivar els lectors més avesats (Ds. 23/03 18.00).


Diumenge, amb les lones utilitzades en les anteriors Viles del Llibre de Montblanc es crearan folres per protegir els llibres (Dg. 24/03 11.30) i a la tarda, el paper mostrarà tot el seu potencial com a element artístic amb el taller de quilling, tècnica que consisteix a enrotllar i donar forma a fines tires de paper per crear dissenys decoratius (Dg. 24/03 18.00).


ALTRES ACTIVITATS.

El Museu Arxiu de Montblanc i Comarca convida a la projecció del documental Miquel Porter i Moix: la república de la llibertat i el bon humor, una peça audiovisual que fa un recorregut per la figura d’aquest cineasta, professor, historiador, crític, músic i humanista vinculat a Montblanc (Ds. 23/03 20.00).

 

Podeu consultar el programa d’actes de Montblanc Vila del Llibre sota d’aquesta noticia, a la secció “Documents relacionats”