Manel Martínez recull la vida als masos de la Conca de Barberà

L'Espluga de Francolí

El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí presentarà el proper dijous 28 de juny, a les set de la tarda, el llibre La vida als masos i altres disseminats de la Conca de Barberà de Manel Martínez. Al costat de l’autor, presentarà el llibre l’arquitecte i editor Josep Maria Vidal Minguella.

Després d’anys d’estudis, buidatges de padrons municipals, entrevistes i investigació sobre el terreny, Manel Martínez publica en aquest llibre un extens recull dels masos habitats a la Conca de Barberà històrica entre 1860 i 1960, dels usos que se’n feia i de les famílies que hi van viure. Després d’aquesta data, la gran quantitat de canvis introduïts en el món rural alteren la fesomia del paisatge i les formes de vida dels pagesos, i els masos i disseminats s’abandonen paulatinament com a llars. D’aquest abandó en dona testimoni l’estat actual de bona part d’aquests masos, reduïts ara a parets mig enrunades, estructures sense teulada i munts de pedres. 

Manel Martínez, natural de Vimbodí i Poblet, ha publicat multitud de llibres, article i treballs relacionats amb el camp de l’arquitectura rural, popular i tradicional a la Conca de Barberà i sobre la història i l’explotació del bosc de Poblet.