Manel Martínez recull la vida als masos de la Conca de Barberà

L'Espluga de Francolí

Aquest dijous 28 de juny, a les set de la tarda, es presentarà al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí el llibre La vida als masos i altres disseminats de la Conca de Barberà de Manel Martínez. Al costat de l’autor, intervindrà en l'acte l’arquitecte i editor Josep Maria Vidal Minguella.

Després d’anys d’estudis, buidatges de padrons municipals, entrevistes i treball de camp, Manel Martínez publica en aquest llibre un extens recull dels masos habitats a la Conca de Barberà històrica entre 1860 i 1960, dels usos que se’n feia i de les famílies que hi van viure. Després d’aquesta data, la gran quantitat de canvis introduïts en el món rural alteren la fesomia del paisatge i les formes de vida dels pagesos, i els masos i disseminats s’abandonen paulatinament com a llars. D’aquest abandó en dona testimoni l’estat actual de bona part d’aquests masos, reduïts ara a parets mig enrunades, estructures sense teulada i munts de pedres.

Manel Martínez, natural de Vimbodí i Poblet, ha publicat multitud de llibres, article i treballs relacionats amb el camp de l’arquitectura rural, popular i tradicional a la Conca de Barberà i sobre la història i l’explotació del bosc de Poblet.