El parc de bombers de Montblanc, sota mínims

Els bombers del parc montblanquí fan la protesta del cos de no fer hores extres des del 10 de desembre durant un mes, perque hi ha una greu manca de bombers

Montblanc

Un dels vehicles del parc de bombers de Montblanc
Un dels vehicles del parc de bombers de Montblanc

Des del passat 10 de desembre i fins el 10 de gener, els bombers professionals de Catalunya es neguen a cobrar les hores extres de manera voluntària com a mesura de protesta, com a toc d’atenció a l’administració per la greu situació de manca de personal i de deteriorament del material per manca d’inversió dels darrers anys. Una situació  límit que fa en ha es comencen a trobar com alguns parcs estant sota a mínims exigits per llei i en alguns casos en determinats torns han de tancar el parc, derivant els serveis a parcs mes pròxims. Per exemple el dimarts va passar en el parc de Cambrils o de l’Ametlla de Mar i per poc el dimecres pel matí no passa en el parc de bombers de Montblanc, per posar alguns exemples.

Aquesta situació bé provocada que des del 2009 i fins el 2016 per decret no es van convocar places de bombers professionals. Això ha provocat una disminució importants dels efectius perquè hi hagut bombers que s’han jubilat i les seves places no s’han cobert. Malgrat que en des del 2016 es van tornar a convocar places, aquestes no son suficients i els bombers que hi ha han de fer hores extres per cobrir els torns i els serveis. El temps passa i la situació no s'arregla i el Pla Director aprovat però no pressupostat no s'aplica. Per pressionar a l'administració es neguen a fer hores extres ja que  fer-les o no es una decisió voluntària de cada persona.

Un exemple en el parc de bombers de Montblanc hi ha d'haver com a mínim en cada torn tres bombers i es frequent que en alguns torns nomes n'hi hagi dos  pel que la tercera plaça hagi d'anar de reforç algun altre bomber com per exemple del servei dels GRAF que segons per norma nomes van a cobrir una vacant quan no hi ha cap altre solució. Segons ha pogut saber Nova Conca aquesta situació es dona en diferents dies, per exemple s'ha donat aquest dimecres 12 de desembre en el torn de matí. Si no es pot cobrir la plaça que falta, els dos bombers de Montblanc van a fer el torn al parc de Valls on també es troben en la mateixa situació, al limit de personal.