Una mica d’història de Solivella i la Maranyota, en el programa Divendres de TV3 d’avui dijous

Josep M. Sans Travé al programa Divendres de TV3
Josep M. Sans Travé al programa Divendres de TV3 | tv3.cat
Avui dijous el programa Divendres de TV3 s’ha tornat a dedicar a Solivella, igual que tota la setmana. En aquesta ocasió, amb la participació de Josep M. Sans Travé, director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, que ha parlat una mica sobre la història del municipi i, per tant, ha permès descobrir una mica el passat i present, sobretot agrícola, de Solivella.

D’altra banda, s’ha presentat la Maranyota, una figura que ha espantat els nens i les nenes de Solivella i, de fet, aquests nens i nenes de Solivella són els que han explicat la llegenda de la Maranyota, personatge que surt el 15 d’agost, la nit del foc i de les bruixes, a Solivella. També Xavier Gavaldà, membre del Grup de Diables de Solivella, ha explicat com es va fer aquest element popular del poble. Per parlar d’aquests “espantacriatures”, és a dir, personatges clàssics per advertir els nens, com el cas de l’home del sac o el caçamentides, per exemple, hi ha estat present la il·lustradora Pilarín Bayés i l’expert en cultura popular, Jan Grau.

Pilarín Bayés ha descrit la Maranyonta dient: “La veig que està empipada, amb una boca ferotge i un costellam una mica potent”.

Demà divendres uns quants veïns i veïnes de Solivella estaran al plató de TV3 del programa Divendres de públic i també es podrà escoltar la cançó que el programa dedicarà a aquest poble de la Conca de Barberà, on ha estat durant tota la setmana.